مقررات بهداشتی محیط ساختمانها
▪ مقررات بهداشتی آبدارخانه ها :
 کارکنان آبدارخانه موظفند کارت بهداشتی معتبر داشته باشند .
 کارکنان آبدارخانه باید ملبس به روپوش با رنگ روشن بوده و بهداشت فردی را کاملا” رعایت نمایند .
 هر یک از کارکنان آبدارخانه باید حوله و صابون اختصاصی داشته باشند .
 وجود کمد لباس برای هر یک از کارکنان آبدارخانه الزامی است .
 استعمال دخانیات در آبدارخانه ممنوع می باشد .
 وجود جعبه کمکهای اولیه با تمام وسایل و لوازم مروبطه در آبداخانه الزامی می باشد .
 وجود کپسول اطفا حریق و ارائه آموزش کافی برای پرسنل مربوط جهت
استفاده از آن در آبدارخانه الزامی است .
 سیستم فاضلاب بایستی بهداشتی باشد .
 کف آبدارخانه بدون فرو رفتگی و دارای شیب مناسب باشند .
 در و پنجره ها سالم و مجهز به توری سیمی ضد زنگ باشد .
 سقفها بدون شکاف و تمیز باشد .
 شیرهای برداشت آب باید سالم و بدون نقص باشد .
 ساختمان دیوار از جنس مقاوم ، قابل نظافت به رنگ روشن و بدون شکاف و ترک باشد .
 قفسه نگهداری ظروف باید تمیز و قابل نظافت بوده و فاصله کف آن از زمین حداقل ۲۰ سانتیمتر باشد .
 سیستم روشنایی کافی و بدون نقص باشد .
 آبدارخانه بایستی دارای تهویه مناسب و کافی باشد .
▪ سرویسهای بهداشتی:
 تهویه باید به نحوی صورت گیرد که همیشه هوای داخل توالت و دستشویی سالم و عاری از بو باشد .
 دارای نور و روشنایی کافی و بدون نقص باشد .
 کف باید بدون فرو رفتگی ، شکاف و دارای شیب مناسب و همواره تمیز و پاکیزه باشد .
 سقف بدون شکاف و تمیز باشد .
 ساختمان دیوار از جنس مقاوم قابل شستشو و تمیز باشد .
 در و پنجره ها سالم و مجهز به توری سیمی باشد .
 سیستم فاضلاب سالم و بهداشتی باشد ( عدم گرفتگی لوله ، عدم نشت فاضلاب از لوله ها و عدم پوسیدگی لوله های فاضلاب )
 شیرهای برداشت آب و شیلنگ مربوطه سالم و بدون نقص باشد .
 دستشویی می بایست مجهز به ظرف مخصوص محتوی صابون مایع باشد .
 استفاده از توالت و دستشویی های صاف و صیقلی از جنس مناسب که همواره تمیز باشد الزامی است .
 انجام منظم ضدعفونی سرویسها ضروری می باشد .
 پرده محافظ ورودی در دستشویی های خواهران بایستی مرغوب و تمیز باشد .
 توالت باید مجهز به سیقون و دارای شتر گلو باشد .
 توالت باید دارای سطح زباله درپوش دار ، قابل شستشو ، تمیز و مجهز به کیسه زباله باشد .
▪ جمع آوری زباله در سطح دانشگاه :
 سطلهای زباله دارای درپوش ، قابل شستشو و تمیز باشد .
 سطلهای زباله مجهز به کیسه زباله باشد.
 حمل کیسه زباله تا انبار موقت جمع آوری زباله بایستی بنحو مناسب و به دور از ریخت و پاش صورت گیرد .
 انبار موقت جمع آوری زباله مناسب باشد .
 زباله ها روزانه از محل تولید و انبار موقت زباله جمع آوری و از محیط دانشگاه خارج شود .
 انبار موقت جمع آوری زباله روزانه نظافت و ضدعفونی شود .
 کارگر نظافتچی به هنگام نظافت انبار موقت زباله و جمع آوری زباله بایستی دارای وسایل ایمنی ( ماسک و دستکش … ) باشد .
 زباله ها حتی الامکان در مبدا باید تفکیک گردد ( زباله خشک شامل کاغذ ، نان خشک ، پلاستیک و …. ) از زباله تر جا شوند
▪ شرایط بهداشتی سایر مکانها ( نمازخانه ، آمفی تئاتر ، کتابخانه ، کلاس ، آزمایشگاه و …. )
 تهویه مناسب و نور کافی باشد ( هود آزمایشگاه و دستگاه تهویه سالم باشد ) .
 کلید و پریز و کلیه وسایل برقی از ایمنی کامل برخوردار باشند .
 پنجره ها جهت جلوگیری از ورود حشرات مجهز به توری سیمی ضد زنگ باشد .
 رنگ آمیزی دیوارها مناسب باشد .
 موکت یا کف پوش مناسب و تمیز باشد .
 میز و صندلی در آزمایشگاه و کلاسها مناسب باشد .
 مهر نماز سالم ، تمیز و در محل مخصوص قرار گیرد . پرده نمازخانه سالم و تمیز باشد .
 آزمایشگاهها بایستی دارای ایمنی کامل از قبیل وجود کپسول اطفا حریق ، دوش آب و مجهز به جعبه کمکهای اولیه باشد .
 کلیه شیرهای گاز و وسایل مربوطه سالم بوده و از ایمنی کافی برخوردار باشد .
 در موارد کار با دستگاهها و مواد پرتوزا مقررات ابلاغ شده از طرف سازمان انرژی اتمی رعایت گردد.
 جهت استفاده از وسایل اطفا حریق و جعبه کمکهای اولیه پرسنل مربوطه باید آموزش لازم را ببینند .
 تمام مکانهای فوق می بایست دارای سطل زباله درپوشدار ، قابل شستشو و تمیز و مجهز به کیسه زباله باشند .
▪ مقررات بهداشتی غذاخوریها و بوفه ها
۱) بهداشت فردی :
 کلیه کارگران موظفند کارت بهداشت معتبر در محل کار خود داشته باشند .
 سرپرستان موظفند که قبل از استخدام اشخاص کارت بهداشت آنان را مطالبه و در محل کار نگهداری نمایند .
 کارگران موظفند اصول بهداشت فردی را کاملا” رعایت نموده و به دستورهایی که توسط کارشناس بهداشت داده می شود عمل نمایند.
 کارگران رستوران باید ملبس به کلاه ، دستکش ، روپوش وکفش مناسب و کاملا” تمیز و بهداشتی باشند .
 متصدیان موظفند جایگاه مناسبی جهت قراردادن لباس کارگران خود تهیه نمایند .
 هر کارگر موظف به داشتن صابون و حوله تمیز اختصاصی می باشد .
 کارگرانی که به نحوی از انحا با طبخ و توزیع مواد غذایی سر و کار دارند در حین کار حق دریافت بهای کالای فروخته شده را شخصا” از دانشجو نخواهند داشت .
 برای کارگران می بایست حمام ، دستشویی ، توالت مجزا و مناسب از نظر کیفی و کمی وجود داشته باشد .
۲) بهداشت محیط :
 کف باید از جنس قابل شستشو – صاف – و بدون فرو رفتگی و دارای شیب مناسب باشد .
 دیوارهای ساختمان با رنگ مناسب ، بدون شکاف و قابل شستشو ( تا ارتفاع مناسب بر حسب نوع کار ) باشد .
 سقفها باید مسطح بدون ترک خوردگی ، شکاف و همیشه تمیز باشد .
 درها و پنجره ها طوری تعبیه شوند که بتوانند از ورود حشرات جلوگیری نمایند و مجهز به توری سیمی ضد زنگ باشند .
 آب مصرفی تمیز و مورد تایید مقامات بهداشتی باشد .
 لوله کشی آب گرم و سرد در مجتمع غذاخوری و آب گرم در طول مدت انجام کار وجود داشته باشد .
 سیستم فاضلاب بهداشتی باشد ( کف شور مناسب ، شیب کافی ، درپوش و … )
 وجود کپسول اطفاء حریق و جعبه کمکهای اولیه و ارائه آموزشهای لازم به پرسنل الزامی است .
 ایجاد هر گونه حوض و حوضچه یا پاشوی که در آن آب به صورت راکد باشد ممنوع است .
 زباله دان درپوش دار ضد زنگ قابل حمل و دارای کیسه زباله ، به تعداد و اندازه کافی موجود بوده و بعد از تخلیه شسته شود و محلی مناسب برای نگهداری زباله ها تعبیه گردد .
 دستگاههای پخت غذا با میزان و کیفیت پخت غذاها تناسب داشته باشد .
 جدار داخلی ظروف مسی باید کاملا” سفید کاری شده باشد .
 سیخهای کباب و وسایل کار از جنس مناسب سالم ضد زنگ و تمیز باشد .
 تخته گوشت خردکنی سالم و تمیز باشد .
 وجود دستگاههای سردکننده و گرم کننده هوا ( آشپزخانه ، سالن غذاخوری ) الزامی است .
 در فصل گرما حداکثر درجه حرارت داخل غذاخوری ، نباید بیش از ۳۰ درجه باشد .
 وجود نور کافی در محلهای آشپزخانه ، رستوران ، سلف سرویس ، انبار و سایر اماکن الزامی است .
 تهویه هوای آشپزخانه و رستوران به خوبی صورت گرفته به طوری که فضا عاری از بو و بخارات باشد .
 میزهای مناسب کار در آشپزخانه وجود داشته باشد . ( سطح میزها باید صاف ، تمیز ، سالم و بدون درز بوده و روکش آن از جنس قابل شستشو باشد ) .
 استفاده از مواد ضدعفونی کننده جهت وسایل کار ، ظروف غذاخوری ، محیط کار و مواد غذایی الزامی است .
 ظروف باید در ظرفشویی سه مرحله ای ( شستشو – ضدعفونی – آب کشی ) یا توسط دستگاههای اتوماتیک شسته شود
 درها و پنجره های آشپزخانه و غذاخوری مجهز به توری ضد زنگ باشد .
 تعداد و ظرفیت هر ظرفشویی باید مناسب و مجهز به آب گرم و سرد باشد .
 ظروف پس از شستشو باید با وسیله تمیز و عاری از آلودگی خشک گردد .
 محل مناسب برای نگهداری ظروف ( ویترین یا گنجه مخصوص ) در نظر گرفته شود .
 قفسه ویترین و گنجه تمیز ، مجهر به در و شیشه بوده و قابله نظافت باشد و فاصله کف آنها از زمین از ۲۰ سانتیمتر کمتر نباشد .